Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Πώς να κρυφτείς απ' τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα



Τις δικές τους απόψεις, προβληματισμούς και συναισθήματα για το ρατσισμό εκφράζουν μαθητές της ΣΤ΄ του 13ου δημοτικού σχολείου των Αμπελοκήπων, έπειτα από προτροπή φοιτητριών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για τις ανάγκες μιας πρακτικής άσκησης.

Στο πλαίσιο της άσκησης, τα παιδιά κλήθηκαν να παρακολουθήσουν την ταινία «Αζούρ και Ασμάρ», η οποία είναι γαλλικής, βέλγικης, ιταλικής και ισπανικής συμπαραγωγής. Το «Azur et Asmar» είναι ένα παραμύθι κινουμένων σχεδίων με υπέροχα χρώματα, αλγερινομαροκίνικες μουσικές και ένα απλό μήνυμα: μαζί μπορούμε καλύτερα! «Να ψάξουμε, ο καθένας να βρει την νεράιδα του γείτονά του, να ψάξουμε να βρούμε τι μας ενώνει και όχι τι μας χωρίζει. Μόνο έτσι θα φτιάξουμε ένα κόσμο όμορφο και αγγελικά πλασμένο», σημειώνει ο σκηνοθέτης. Στην ταινία συμπεριλαμβάνονται έννοιες όπως ο ρατσισμός, η ένταξη, η διαφορετικότητα, η αλληλοβοήθεια, η δικαιοσύνη και η ζωή σε άλλους τόπους.

Στα παιδιά μοιράστηκαν, επίσης, δύο άρθρα σχετικά με το ρατσισμό και τη μετανάστευση, τα οποία επεξεργάστηκαν ομαδικά με συζήτηση και ερωτήσεις νοηματικές. Καρπός όλης αυτής της δραστηριότητας είναι τα πέντε παρακάτω άρθρα που τα παιδιά παρήγαγαν σε ομάδες:

Ομάδα Δίας (τα παιδιά εννοούν τον πλανήτη...)
Χρήστος, Μαίρη, Παυλίνα, Αντρέας

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
Πολλοί αλλοδαποί μετανάστες δεν έχουν δουλειά και αναγκάζονται να δουλεύουν στο δρόμο.

Κάθε φορά που βρισκόμαστε στον Λευκό Πύργο ή στην Πλατεία Αριστοτέλους παρατηρούμε ότι υπάρχουν πολλοί μαύροι μετανάστες που πουλάνε διάφορα πράγματα όπως ρολόγια, τσάντες , πορτοφόλια, CD και άλλα. Πολλές φορές οι άνθρωποι τους κοροϊδεύουν, τους βρίζουν και γενικά εκδηλώνουν μια ρατσιστική συμπεριφορά απέναντί τους. Η αστυνομία τους κυνηγάει και αυτοί νιώθουν λύπη, θυμό, στενοχώρια και αδικία. Όμως πολλοί άλλοι άνθρωποι έχουν αντίθετη γνώμη γι' αυτούς. Έτσι, βρίσκουν την ευκαιρία να τους εκμεταλλευτούν και να τους κακομεταχειρίζονται

Το κράτος όμως δεν κάνει τίποτα για να διευκολύνει την κατάσταση. Δυστυχώς το φαινόμενο του ρατσισμού αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Προτείνουμε να δώσουν μια ευκαιρία στους μετανάστες να ζήσουν μια φυσιολογική και νόμιμη ζωή.

Ομάδα Ήλιος
Ρονάλντο, Έφη, Γεράσιμος, Γιώργος

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
Με αφορμή το άρθρο που διαβάσαμε στην τάξη σχετικά με τον ρατσισμό, θέλουμε να αναφέρουμε για ένα γεγονός που συμβαίνει στο σχολείο μας με τους τσιγγάνους. Έχουμε δύο τσιγγάνους που δεν τους συμπεριφέρονται όλοι σωστά. Τους βαράνε, τους βρίζουν και γενικά δεν τους κάνουν όλοι παρέα. Αυτά τα δύο παιδιά παίζουν τις περισσότερες φορές μόνα τους.

Κάποιοι από την τάξη μας είμαστε ξένοι, παρ' όλ' αυτά μας έκαναν παρέα όταν πρωτοήρθαμε στο σχολείο. Δηλαδή θέλουμε να εξηγήσουμε ότι σε κάποιους ξένους δε συμπεριφέρονται σωστά ενώ σε κάποιους άλλους συμπεριφέρονται καλύτερα.

Εμάς αυτό το περιστατικό δε μας αφήνει αδιάφορους αλλά μας στεναχωρεί πολύ. Θα τους άρεσε αυτούς που κοροϊδεύουν να τους κορόιδευαν οι άλλοι; Φυσικά και όχι!

Αυτοί που κοροϊδεύουν τους τσιγγάνους πρέπει να μάθουν να φέρονται όπως θα ήθελαν να φέρονται και οι άλλοι σ' αυτούς.

Ομάδα Ποσειδώνας
Μανόλης, Τζένη, Αντώνης, Αναστασία

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει στους δρόμους παιδιά που αναζητούν χρήματα για την επιβίωσή τους. Αυτά τα παιδιά στερούνται πολλά αγαθά όπως για παράδειγμα το σχολείο. Στέκονται μερόνυχτα ολόκληρα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Αυτό είναι άδικο, γιατί αυτά τα παιδιά ήρθαν με τις οικογένειές τους για ένα καλύτερο μέλλον κι εμείς τους συμπεριφερόμαστε ρατσιστικά.

Τη λύση σ' αυτό το πρόβλημα μπορούμε να τη δώσουμε εμείς οι ίδιοι αλλάζοντας τη συμπεριφορά μας προς αυτούς. Επίσης την επίλυση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει το κράτος με την παροχή ίσων ευκαιριών σ' όλους. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Ομάδα Πλανητάριο
Σοφία, Ειρήνη, Παναγιώτης, Μιργκέν

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Ο ρατσισμός στα σχολεία είναι ένας άσχημος εφιάλτης για όλα τα παιδιά. Σε όποιο σχολείο κι αν κοιτάξουμε θα βρούμε χιλιάδες παραδείγματα και αυτόπτες μάρτυρες που έχουν πέσει θύματα ρατσισμού. Δύο από αυτούς είναι μέλη της ομάδας μας και μας κατέθεσαν τις προσωπικές τους εμπειρίες και απόψεις. Και οι δύο αντιμετώπισαν διαφορετικά προβλήματα που κυρίως προέρχονταν από τους συμμαθητές τους.

«Όταν πρωτοήρθα η συμπεριφορά των συμμαθητών μου απέναντι μου ήταν αδικαιολόγητη. Μου φέρονταν με καχυποψία και ήταν πολύ επιφυλακτικοί απέναντί μου. Σταδιακά η στάση τους άλλαξε προς το καλύτερο». (Προσωπική μαρτυρία μαθήτριας ΣΤ΄ Τάξης)

«Όταν πρωτοήρθα στο σχολείο οι συμμαθητές μου μου συμπεριφέρονταν πολύ εχθρικά και επιφυλακτικά μόνο και μόνο επειδή δε γνώριζα τη γλώσσα και κατά την άποψή μου αυτό ήταν πολύ άδικο. Αργότερα όμως κατάφερα να έρθω πιο κοντά με εκείνους και να δέσω γερές φιλίες που ίσως κρατήσουν μια ζωή». (Προσωπική μαρτυρία μαθητή ΣΤ΄ Τάξης)

Αυτά είναι ελάχιστα από τα πολλά παραδείγματα που υπάρχουν. Βλέπουμε όμως πως συμβαίνουν πολλές ανατροπές. Ίσως αν προσπαθήσουμε να πλησιάσουμε τους άλλους να κερδίσουμε πολλά αγαθά και πολλές γνώσεις.

Ομάδα Ουρανός
Ναταλία, Βασίλης, Μάγδα, Γιουλιάν

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟ
Όλοι λίγο πολύ είναι ρατσιστές. Αυτό το βλέπουμε στην τηλεόραση που παρακολουθούμε εκατομμύρια άνθρωποι. Μπορεί να μην είναι τόσο φανερό για να μη γίνουν παρεξηγήσεις αλλά συμβαίνει. Από τις ειδήσεις μέχρι και τα τηλεοπτικά ριάλιτι συμπεριφέρονται και λένε άδικα πράγματα χωρίς να υπάρχει άξιος λόγος.

Στις ειδήσεις που είναι ένα σοβαρό πρόγραμμα δε συμπεριφέρονται στους αλλοδαπούς σαν να είναι Έλληνες. Για παράδειγμα όταν συνέβη μια πυρκαγιά οι δημοσιογράφοι δεν τους άφησαν να πουν αυτά που ήθελαν και τους διέκοψαν θεωρώντας ότι λένε ψέματα ενώ εκείνοι μπορεί να ήταν αθώοι.

Σε ένα τηλεοπτικό ριάλιτι συμμετείχε ένας εύσωμος κύριος που είχε καλή φωνή, αλλά η κριτική επιτροπή δεν τον πέρασε επειδή είχε λίγα παραπάνω κιλά. Στο ίδιο ριάλιτι όποιους δεν είναι Έλληνες τους αδικούν λέγοντας ότι δεν έχουν καλή φωνή.
Εμάς αυτό δε μας αρέσει στην τηλεόραση. Όλοι είναι ίσοι άσχετα με το χρώμα, τη θρησκεία και την εξωτερική εμφάνιση. Εμείς θέλουμε η τηλεόραση να είναι δίκαιη με τους ανθρώπους και να μη μας στεναχωρούν αυτά που βλέπουμε. Μη μισείτε τους άλλους. Δεν είναι κακό το διαφορετικό!

* Η πρακτική άσκηση πραγματοποιήθηκε από τις φοιτήτριες Ελένη Αργυροπούλου, Δέσποινα Βούζα, Βιβή Δεμενίδου, Ελένη Κουρτίδου και Μαρία Λιακοπούλου

ΟΙ 9 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΛΟΓΟΚΡΙΘΗΚΑΝ


Η ιστορία του κινηματογράφου είναι γεμάτη με περιπτώσεις που σοκάρουν και ενοχλούν και για αυτό τον λόγο απαγορεύονται από τους κινηματογράφους. Λίγη ανάρμοστη βία, λίγη θρησκευτική σάτιρα και μια δόση αιμομιξίας αποτελούν δοκιμασμένη συνταγή για να λογοκριθεί ένα φιλμ, με την πολύ απλή δικαιολογία ότι δεν αρμόζει στα κυρίαρχα ήθη και ιδεώδη μιας κοινωνίας. Η βρετανική εφημερίδα INDEPENDENT, βρήκε και παρουσίασε την πιο αμφιλεγόμενη κινηματογραφική συλλογή:





                                     1. A Clockwork Orange (1971)


Απαγορεύθηκε: στην Ιρλανδία (1971-2000), στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον ίδιο τον Stanley Kubrick (1973-1999), και στις Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Ν. Κορέα και Ισπανία.

Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Anthony Burgess, το "Κουρδιστό Πορτοκάλι" πρόκειται για την ιστορία του Άλεξ και της συμμορίας του, οι οποίοι σκοτώνουν άστεγους και βιάζουν γυναίκες με αυτοσκοπό τη βία.
Η ταινία είναι γνωστή για το κύμα μιμητών που προκάλεσε η βίαιη αυτή συμμορία στη Βρετανία, κάτι που, πολλοί πίστευαν ότι, οδήγησε τον Kubrick να αποσύρει την ταινία από τους βρετανικούς κινηματογράφους. Όπως αποκάλυψε όμως η σύζυγος του Christiane, μετά το θάνατό του, ο πραγματικός λόγος για την απαγόρευση της ταινίες ήταν οι σοβαρές απειλές που δεχόταν ο Kubrick και η οικογένειά του.






                                     2. Life of Brian (1979)
 


Απαγορεύθηκε: στη Νορβηγία (1979-1980), τη Σιγκαπούρη και την Ιρλανδία (1979-1987).
Η ξεκαρδιστική αυτή κωμωδία από τους Monty Pythons παρουσιάζει την ιστορία του Μπράιαν, που γεννιέται σε μια φάτνη ακριβώς δίπλα στον Ιησού και για αυτόν το λόγο, όλοι τον μπερδεύουν για τον Μεσσία. Η ταινία σατιρίζει έντονα τις περισσότερες πτυχές της χριστιανικής θρησκείας, κάτι που φυσικά εξόργισε την εκκλησία. Στην ουαλική πόλη Aberystwyth, η απαγόρευση ανεστάλη μόλις πέρυσι, ενώ στη Σουηδία διαφημίζουν την ταινία ως "ένα φιλμ τόσο αστείο που απαγορεύθηκε στη Νορβηγία"!






                                   3. All Quiet on the Western Front (1930)
 
Απαγορεύθηκε: στην Αυστρία και τη Γερμανία (1931-1945)
Η ταινία ακολουθεί μια ομάδα Γερμανών στρατιωτών που μέσα από τις εμπειρίες τους στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, συνειδητοποιούν την τραγικότητα του πολέμου και την παρανοήσεις που δημιουργεί κανείς για τον εχθρό.
Λόγω των αντιπολεμικών και φαινομενικά αντιγερμανικών μηνυμάτων του, το φιλμ αυτό απαγορεύτηκε από τον Χίτλερ και το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλιστα, κατά τη σύντομη παρουσία του στους γερμανικούς κινηματογράφους το 1930, οι Ναζί σαμποτάριζαν τις προβολές αφήνοντας ελεύθερους αρουραίους μέσα στις αίθουσες!








                                      4. Caligula (1979)

Απαγορεύθηκε: στον Καναδά και την Ισλανδία
Η γνωστή ιστορία του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καλιγούλα, που ανέβηκε στο θρόνο με τις πιο βίαιες μεθόδους, διατήρησε το τυραννικό καθεστώς του με τις πιο σοκαριστικές πρακτικές και τελικά βυθίστηκες μέσα στην ίδια του την τρέλα.
Η ταινία θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη όχι μόνο για της σκηνές βίας, αλλά και για την έντονη παρουσία του "γυμνού" που περιέβαλε το άσβεστο σεξουαλικό πάθος του Καλιγούλα για την αδερφή του.











                                    5. Freaks (1932)
 
Απαγορεύθηκε: στην Ιταλία, τη Φινλανδία και την Ιρλανδία
Η ταινία αυτή μιλάει για έναν όμορφο νάνο ακροβάτη που αποφασίζει να παντρευτεί την επικεφαλής του τσίρκου που είναι επίσης νάνος, με τους φίλους του να αποκαλύπτουν πως τον θέλει μόνο και μόνο για την περιουσία του.
Ο σκηνοθέτης Tod Browning προχώρησε σε μια εξαιρετική κινηματογραφική πρωτοπορία, αφού χρησιμοποίησε πραγματικούς ανθρώπους με κάποια σωματική παραμόρφωση αντί για κοστούμια και μέικαπ. Η απόφασή του βέβαια σόκαρε σε μεγάλο βαθμό το κοινό της εποχής και παρά το γεγονός ότι πλέον η ταινία συμπεριλαμβάνεται στις "κλασικές", ο Browning δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να ξαναγυρίσει ταινία.








                                         6. 120 Days of Sodom (1975)

Απαγορεύθηκε: στην Ιταλία, τη Φινλανδία, την Αυστραλία, τη Δυτική Γερμανία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νορβηγία.
Γνωστή και με τον τίτλο Salò, η ταινία αυτή βασίστηκε στο βιβλίο που έγραψε ο διάσημος Marquis de Sade όσο ήταν έγκλειστος στις φυλακές της Βαστίλλης το 1785. Στην ταινία του Pier Paolo Pasolini, τέσσερις ισχυροί άνδρες της Ιταλίας (ο Δούκας, ο Επίσκοπος, ο Μάγιστρος και ο Πρόεδρος) μαζεύουν μια ομάδα από 18 εφήβους και τους υποβάλουν σε βασανιστήρια επί 120 μέρες.
Η ταινία παραμένει απαγορευμένη σε πολλές χώρες λόγω των σκηνών σεξουαλικής βίας με θύματα ανηλίκους, παρόλο που ο Pasolini δε συμπεριέλαβε πολλές από τις φρικιαστικές περιγραφές του Marquis de Sade, που δικαίως έδωσε το όνομά του στην πρακτική του σαδισμού.




                                                  7. Visions of Ecstasy (1989)

Απαγορεύθηκε: στη Βρετανία
Αυτό το φιλμ μικρού μήκους αναπαριστά την Αγία Τερέζα της Άβιλα να ασελγεί πάνω στο άγαλμα του Χριστού, με αποτέλεσμα να μην αποσπάσει την απαραίτητη έγκριση του βρετανικού συμβουλίου κινηματογράφου, λόγω βλασφημίας.
Παρά τις προσπάθειες του σκηνοθέτη, που κατέφυγε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την καταγγελία της παραβίασης της ελευθερίας του λόγου, η ταινία παραμένει η μοναδική στο Ηνωμένο Βασίλειο που απαγορεύεται ως βλάσφημη.





                                                  8. No Pressure (2010)

Ένα ακόμα φιλμ μικρού μήκους παραγωγής του γνωστού Βρετανού κωμικού και σεναριογράφου, Richard Curtis, για λογαριασμό της περιβαλλοντικής καμπάνιας «10:10», που αποσύρθηκε ελάχιστα μετά την παρουσίασή του, επειδή περιέχει σκηνές που δείχνουν τους αντιρρησίες της κλιματικής αλλαγής να εκρήγνυνται βίαια!
Η τετράλεπτη αυτή ταινία «κατέβηκε» από τον ιστότοπο του «10:10» και τα σχέδια για την προβολή της στους κινηματογράφους ακυρώθηκαν, μετά τις διαμαρτυρίες τόσο του κοινού, όσο και βασικών υποστηρικτών της καμπάνιας, ότι βρήκαν αποκρουστική την απεικόνιση των ένθερμων περιβαλλοντικών ακτιβιστών να πατούν ένα κόκκινο κουμπί και να ανατινάζουν απρόθυμους υποστηρικτές, όπως η ηθοποιός Gillian Anderson και ο βετεράνος ποδοσφαιριστής David Ginola.




                                      9. Das Testament des Dr. Mabuse (1933)

Απαγορεύθηκε: στη Φινλανδία (1933), τη Γερμανία (1933-1945) και τη Σουηδία (1933-1952)
Η «διαθήκη του Δρ. Μαμπούζε» πρόκειται για την ιστορία ενός Βερολινέζου αστυνομικού που ερευνώντας μια υπόθεση, συνειδητοποιεί πως όλα τα στοιχεία οδηγούν σε έναν άνδρα, τον Δρ. Μαμπούζε που βρίσκεται έγκλειστος σε κάποιο ψυχιατρικό άσυλο εδώ και χρόνια.
Όταν ο Χίτλερ πήρε την εξουσία, δημιούργησε αμέσως το γνωστό Υπουργείο Προπαγάνδας με επικεφαλής τον Γκέμπελς, ο οποίος απαγόρευσε την ταινία στη Γερμανία με τη λογική πως θα υπέσκαπτε την εμπιστοσύνη του κοινού στους πολιτικούς ηγέτες. Ο Γκέμπελς αποκάλεσε την ταινία, «απειλή για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια», ενώ δήλωσε πως δεν μπορεί να επιτρέψει την προβολή της, μιας και «δείχνει πως μια υπερβολικά αφοσιωμένη ομάδα ανθρώπων είναι απόλυτα ικανή να ανατρέψει το κράτος με τη βία».


ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΓΝΩΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΙΚΑΣΟ



Περίπου 271 έργα του διάσημου ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, που χρονολογούνται από το 1900 έως το 1932, και των οποίων την ύπαρξη αγνοούσαν οι πάντες, ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, με αποτέλεσμα οι κληρονόμοι του να καταθέσουν μήνυση κατ’ αγνώστων για κλεπταποδοχή, γράφει σε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα Liberation.

 


Οι πίνακες, τα μπλοκ και τα σκίτσα, των οποίων η αξία υπολογίζεται σε εξήντα εκατ. ευρώ, παρουσιάσθηκαν από ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στην Κυανή Ακτή, που επιθυμούσε να αποκτήσει πιστοποιητικό αυθεντικότητάς τους, ιδιαίτερα από τον γιό του ζωγράφου Κλοντ Πικάσο, ο οποίος είναι και ο διαχειριστής της κληρονομιάς του.


Μεταξύ των έργων περιλαμβάνονται και εννέα κυβιστικά κολάζ, των οποίων η αξία εκτιμάται στα 40 εκατ. ευρώ, μία υδατογραφία της «μπλε εποχής» του, γκουάς, λιθογραφίες και πορτραίτα της πρώτης συζύγου του Όλγας, αναφέρει το δημοσίευμα.


Ο Πιερ Λε Γκενέκ, 71 ετών, που από τον Ιανουάριο ήλθε επανειλημμένως σε επαφή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον Κλοντ Πικάσο, προτού τον συναντήσει τελικά στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο, είχε εργασθεί ως ηλεκτρολόγος για τον Πάμπλο Πικάσο κατά τα τελευταία τρία χρόνια της ζωής του ζωγράφου, ο οποίος απεβίωσε το 1973. Ο ίδιος δήλωσε πως είχε τοποθετήσει συστήματα συναγερμού σε πολλές από τις κατοικίες του διάσημου καλλιτέχνη, κυρίως στην Έπαυλη Καλιφόρνια, όπου βρίσκονταν πολλά από τα έργα αυτά.


Οι κληρονόμοι και οι ειδικοί που ερωτήθηκαν, αποφάσισαν να ασκήσουν δίωξη κατ’ αγνώστων για κλεπταποδοχή στις 23 Σεπτεμβρίου. Τα έργα κατασχέθηκαν στις 5 Οκτωβρίου από το ειδικό τμήμα της αστυνομίας στην κατοικία του ζεύγους στο Μουάν-Σαρτού στις Αλπ-Μαριτίμ.


Ο συνταξιούχος ηλεκτρολόγος είχε τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, τονίζει η εφημερίδα, χωρίς να προσδιορίζει τι τελικά απέγινε. Ο ίδιος τονίζει την αθωότητά του και υποστηρίζει πως τα έργα του τα δώρισε ο ίδιος ο ζωγράφος, σύμφωνα με κάποιες από τις καταθέσεις του, ή η σύζυγός του Πικάσο, σύμφωνα με άλλες καταθέσεις του.


Σε ερώτηση της εφημερίδας, ο Κλοντ Πικάσο τονίζει πως αποκλείεται ο πατέρας του να «δώρισε μία τέτοια ποσότητα, αυτό δεν έχει γίνει ποτέ, αυτό δεν ευσταθεί. Όλα τούτα ήσαν μέρος της ζωής του» και τονίζει πως επιθυμεί η δικαιοσύνη να χύσει φως στην υπόθεση «ώστε κανείς να μην μπορεί να επωφεληθεί από μία κακή πράξη». «Δεν θα πρέπει η πολιτιστική κληρονομιά να βρίσκεται διεσπαρμένη», προσθέτει ο Κλοντ Πικάσο.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ..
















ΠΩΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ
    1. Διαχωρίζουμε πάντα τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα υπόλοιπα του νοικοκυριού. Είναι βολικό να έχουμε δύο διαφορετικούς κάδους- έναν για τα κοινά σκουπίδια και έναν για την ανακύκλωση συσκευασιών.
   2. Αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματα (αν χρειάζεται τις ξεπλένουμε και με λίγο νεράκι πχ: κεσεδάκια από γιαούρτι 'η ντοματοχυμό).
  3. Συμπιέζουμε όσες συσκευασίες μπορούμε και διπλώνουμε τα χαρτόκουτα. Βάζουμε τα καπάκια στο εσωτερικό των συσκευασιών και γενικά τις συμπιέζουμε όσο μπορούμε, για να πιάνουν λιγότερο χώρο στα σκουπίδια.
  4. Δεν δένουμε τις σακούλες που πετάμε στους μπλε κάδους. Τα ρίχνουμε χύμα. Τη σακούλα την πετάμε μετά μόνη της στον κάδο εφόσον είναι ανακυκλώσιμη, αλλιώς την πετάμε στον κάδο για τα κοινά σκουπίδια.
  5. Δεν πετάμε ΠΟΤΕ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
  6.Μεταδίδουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης σε φίλους και γνωστούς.Ποιες συσκευασίες ανακυκλώνουμε και σε ποιον κάδο.  


ΠΟΙΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ
   -Συσκευασίες από Αλουμίνιο: π.χ. αναψυκτικά, μπίρες κ.ά. 
  -Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο: π.χ. από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.ά. 
  -Συσκευασίες από Πλαστικό: π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φίλμ περιτυλίγματος , οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κ.ά. 
  -Συσκευασίες από Γυαλί: π.χ. μπουκάλια και βαζάκια, χυμοί, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα κ.ά. 
  -Συσκευασίες από Χαρτί & Χαρτοκιβώτια:  π.χ. από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κ.ά.


ΠΩΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ κ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
   1. Για τις μεγάλες συσκευές (όπως ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια, ογκώδεις τηλεοράσεις, φωτοτυπικά κ.α.):
 - Με την αγορά καινούριας συσκευής ζητάμε στο κατάστημα να πάρουν πίσω την αντίστοιχη παλιά μας.
 - Τηλεφωνούμε στο Δήμο της περιοχής μας για να ζητήσουμε να περισυλλέξουν τη συσκευή και την κατεβάζουμε στο πεζοδρόμιο την ώρα που έχει συμφωνηθεί.

  2. Για τις μικρές συσκευές (όπως καφετιέρες, σκούπες, υπολογιστές, μικρές τηλεοράσεις κ.α.)
 - Μεταφέρουμε τη μικροσυσκευή σε ένα από τα επιλεγμένα σημεία των συμβεβλημένων δήμων (όπως σχολεία, ΚΕΠ, ΚΑΠΗ κ.α.)
 - Μεταφέρουμε τη μικροσυσκευή σε ένα από τα συνεργαζόμενα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και super market.


ΠΩΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΧΑΛΑΣΜΕΝΟΥΣ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ
   Η ανακύκλωση των αποβλήτων των λαμπτήρων οικιακής προέλευσης γίνεται μέσω των ακόλουθων επιλεγμένων σημείων συλλογής:
  -σημεία συλλογής συμβεβλημένων δήμων
  -καταστήματα πώλησης λαμπτήρων εξειδικευμένα και μη
  -καταστήματα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού ή επιλεγμένα super market.

 Επίσης η συλλογή των αποβλήτων λαμπτήρων μπορεί να γίνει από μη οικιακούς χρήστες (Β2Β), όπως:
   -τους εγγεγραμμένους στο συλλογικό σύστημα παραγωγούς λαμπτήρων
   -τις εργοληπτικές εταιρείες ιδιωτικών και δημοσίων έργων, που ασχολούνται με ανακαινίσεις κτηρίων και αντικατάσταση φωτιστικών ειδών γενικότερα
  -τους μεγάλους τελικούς χρήστες του ιδιωτικού, δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

   Οι λαμπτήρες πρέπει να τοποθετούνται στους ειδικούς κάδους:
  -με προσοχή για να μη σπάσουν και χωρίς τη συσκευασία τους

   Οι ευθύγραμμοι λαμπτήρες τοποθετούνται ξεχωριστά στο πίσω μέρος του ειδικού κάδου των σημείων λιανικής.  


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
   Η Ανακύκλωση σήμερα αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το περιβάλλον και το μέλλον μας. Δεν είναι μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά αντίθετα, υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας που συμβάλει έμπρακτα στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Παράλληλα, εντοπίζεται η ανάγκη για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας που προάγει την Ανακύκλωση στους πολίτες και όλους τους κοινωνικούς εταίρους αναγνωρίζοντας ότι η Ανακύκλωση πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας και να γίνει Τρόπος Ζωής.Σε κάθε περίπτωση πάντως, Ανακύκλωση με καθαρά τεχνικούς όρους είναι η διαδικασία μέσα από την οποία επιτυγχάνεται η εκ νέου χρήση των υλικών συσκευασίας (γυαλί, χαρτί, πλαστικό αλουμίνιο, λευκοσίδηρο και ξύλο) και η επαναεισαγωγή τους στον κύκλο παραγωγής.


ΟΦΕΛΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
    -Προστατεύουμε το περιβάλλον και αναβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής μας
   -Μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής τους
   -Εξοικονομούμε πρώτες ύλες και ενέργεια
   -Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας
   -Προκύπτουν συναλλαγματικά οφέλη για τη χώρα μας
  -Συνεισφέρουμε στον πολιτισμό εφόσον η διαχείριση των αποβλήτων είναι δείκτης πολιτισμού.


ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
    1. Διαλογή στην πηγή / Συμμετοχή του Πολίτη: Οι δημότες διαχωρίζουν τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό (ή στο σημείο παραγωγής των απορριμμάτων). Οι συσκευασίες πρέπει να συλλέγονται εντελώς καθαρές από τα υπολείμματα και όσες γίνεται συμπιεσμένες και διπλωμένες. Στη συνέχεια, οι πολίτες απορρίπτουν τις συσκευασίες που έχουν συλλέξει, στους ειδικούς μπλε κάδους που έχει παραχωρήσει η Ε.Ε.Α.Α. στους εκάστοτε συνεργαζόμενους Δήμους και έχουν τοποθετηθεί με ευθύνη τους στις γειτονιές. Οι συσκευασίες πρέπει πάντα να ρίχνονται χύμα μέσα στους κάδους και όχι μέσα σε δεμένες σακούλες.
   2. Αποκομιδή: Το επόμενο στάδιο είναι αυτό της αποκομιδής, που πραγματοποιείται με την ευθύνη των Δήμων, χρησιμοποιώντας τα ειδικά απορριμματοφόρα οχήματα, που η Ε.Ε.Α.Α. τους διαθέτει.
   3. Διαλογή στα Κ.Δ.Α.Υ.: Σε αυτή τη φάση, το περιεχόμενο των μπλε κάδων με τα απόβλητα συσκευασίας μεταφέρονται, με ευθύνη των συνεργαζόμενων Δήμων, στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.), τα οποία λειτουργούν είτε με ευθύνη είτε με χρηματοδότηση της Ε.Ε.Α.Α. Εκεί, πραγματοποιείται η διαλογή των υλικών συσκευασίας και ο διαχωρισμός τους σε επιμέρους κατηγορίες όπως: χαρτί-χαρτόνι συσκευασίας, χάρτινες συσκευασίες υγρών, χαρτί εντύπων, πλαστικές συσκευασίες (PET, HDPE), πλαστικό φιλμ, λοιπά πλαστικά (PP/PS), γυάλινες φιάλες και δοχεία, συσκευασίες από αλουμίνιο και λευκοσίδηρο.
   4. Συμπίεση-δεματοποίηση: Σε αυτό το στάδιο τα υλικά συσκευασίας συμπιέζονται (με εξαίρεση το γυαλί) δεματοποιούνται και προωθούνται σε αντίστοιχες βιομηχανίες προς την περαιτέρω αξιοποίησή τους.