Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ..
















ΠΩΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ
    1. Διαχωρίζουμε πάντα τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα υπόλοιπα του νοικοκυριού. Είναι βολικό να έχουμε δύο διαφορετικούς κάδους- έναν για τα κοινά σκουπίδια και έναν για την ανακύκλωση συσκευασιών.
   2. Αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματα (αν χρειάζεται τις ξεπλένουμε και με λίγο νεράκι πχ: κεσεδάκια από γιαούρτι 'η ντοματοχυμό).
  3. Συμπιέζουμε όσες συσκευασίες μπορούμε και διπλώνουμε τα χαρτόκουτα. Βάζουμε τα καπάκια στο εσωτερικό των συσκευασιών και γενικά τις συμπιέζουμε όσο μπορούμε, για να πιάνουν λιγότερο χώρο στα σκουπίδια.
  4. Δεν δένουμε τις σακούλες που πετάμε στους μπλε κάδους. Τα ρίχνουμε χύμα. Τη σακούλα την πετάμε μετά μόνη της στον κάδο εφόσον είναι ανακυκλώσιμη, αλλιώς την πετάμε στον κάδο για τα κοινά σκουπίδια.
  5. Δεν πετάμε ΠΟΤΕ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
  6.Μεταδίδουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης σε φίλους και γνωστούς.Ποιες συσκευασίες ανακυκλώνουμε και σε ποιον κάδο.  


ΠΟΙΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ
   -Συσκευασίες από Αλουμίνιο: π.χ. αναψυκτικά, μπίρες κ.ά. 
  -Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο: π.χ. από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.ά. 
  -Συσκευασίες από Πλαστικό: π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φίλμ περιτυλίγματος , οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κ.ά. 
  -Συσκευασίες από Γυαλί: π.χ. μπουκάλια και βαζάκια, χυμοί, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα κ.ά. 
  -Συσκευασίες από Χαρτί & Χαρτοκιβώτια:  π.χ. από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κ.ά.


ΠΩΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ κ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
   1. Για τις μεγάλες συσκευές (όπως ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια, ογκώδεις τηλεοράσεις, φωτοτυπικά κ.α.):
 - Με την αγορά καινούριας συσκευής ζητάμε στο κατάστημα να πάρουν πίσω την αντίστοιχη παλιά μας.
 - Τηλεφωνούμε στο Δήμο της περιοχής μας για να ζητήσουμε να περισυλλέξουν τη συσκευή και την κατεβάζουμε στο πεζοδρόμιο την ώρα που έχει συμφωνηθεί.

  2. Για τις μικρές συσκευές (όπως καφετιέρες, σκούπες, υπολογιστές, μικρές τηλεοράσεις κ.α.)
 - Μεταφέρουμε τη μικροσυσκευή σε ένα από τα επιλεγμένα σημεία των συμβεβλημένων δήμων (όπως σχολεία, ΚΕΠ, ΚΑΠΗ κ.α.)
 - Μεταφέρουμε τη μικροσυσκευή σε ένα από τα συνεργαζόμενα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και super market.


ΠΩΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΧΑΛΑΣΜΕΝΟΥΣ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ
   Η ανακύκλωση των αποβλήτων των λαμπτήρων οικιακής προέλευσης γίνεται μέσω των ακόλουθων επιλεγμένων σημείων συλλογής:
  -σημεία συλλογής συμβεβλημένων δήμων
  -καταστήματα πώλησης λαμπτήρων εξειδικευμένα και μη
  -καταστήματα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού ή επιλεγμένα super market.

 Επίσης η συλλογή των αποβλήτων λαμπτήρων μπορεί να γίνει από μη οικιακούς χρήστες (Β2Β), όπως:
   -τους εγγεγραμμένους στο συλλογικό σύστημα παραγωγούς λαμπτήρων
   -τις εργοληπτικές εταιρείες ιδιωτικών και δημοσίων έργων, που ασχολούνται με ανακαινίσεις κτηρίων και αντικατάσταση φωτιστικών ειδών γενικότερα
  -τους μεγάλους τελικούς χρήστες του ιδιωτικού, δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

   Οι λαμπτήρες πρέπει να τοποθετούνται στους ειδικούς κάδους:
  -με προσοχή για να μη σπάσουν και χωρίς τη συσκευασία τους

   Οι ευθύγραμμοι λαμπτήρες τοποθετούνται ξεχωριστά στο πίσω μέρος του ειδικού κάδου των σημείων λιανικής.  


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
   Η Ανακύκλωση σήμερα αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το περιβάλλον και το μέλλον μας. Δεν είναι μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά αντίθετα, υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας που συμβάλει έμπρακτα στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Παράλληλα, εντοπίζεται η ανάγκη για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας που προάγει την Ανακύκλωση στους πολίτες και όλους τους κοινωνικούς εταίρους αναγνωρίζοντας ότι η Ανακύκλωση πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας και να γίνει Τρόπος Ζωής.Σε κάθε περίπτωση πάντως, Ανακύκλωση με καθαρά τεχνικούς όρους είναι η διαδικασία μέσα από την οποία επιτυγχάνεται η εκ νέου χρήση των υλικών συσκευασίας (γυαλί, χαρτί, πλαστικό αλουμίνιο, λευκοσίδηρο και ξύλο) και η επαναεισαγωγή τους στον κύκλο παραγωγής.


ΟΦΕΛΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
    -Προστατεύουμε το περιβάλλον και αναβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής μας
   -Μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής τους
   -Εξοικονομούμε πρώτες ύλες και ενέργεια
   -Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας
   -Προκύπτουν συναλλαγματικά οφέλη για τη χώρα μας
  -Συνεισφέρουμε στον πολιτισμό εφόσον η διαχείριση των αποβλήτων είναι δείκτης πολιτισμού.


ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
    1. Διαλογή στην πηγή / Συμμετοχή του Πολίτη: Οι δημότες διαχωρίζουν τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό (ή στο σημείο παραγωγής των απορριμμάτων). Οι συσκευασίες πρέπει να συλλέγονται εντελώς καθαρές από τα υπολείμματα και όσες γίνεται συμπιεσμένες και διπλωμένες. Στη συνέχεια, οι πολίτες απορρίπτουν τις συσκευασίες που έχουν συλλέξει, στους ειδικούς μπλε κάδους που έχει παραχωρήσει η Ε.Ε.Α.Α. στους εκάστοτε συνεργαζόμενους Δήμους και έχουν τοποθετηθεί με ευθύνη τους στις γειτονιές. Οι συσκευασίες πρέπει πάντα να ρίχνονται χύμα μέσα στους κάδους και όχι μέσα σε δεμένες σακούλες.
   2. Αποκομιδή: Το επόμενο στάδιο είναι αυτό της αποκομιδής, που πραγματοποιείται με την ευθύνη των Δήμων, χρησιμοποιώντας τα ειδικά απορριμματοφόρα οχήματα, που η Ε.Ε.Α.Α. τους διαθέτει.
   3. Διαλογή στα Κ.Δ.Α.Υ.: Σε αυτή τη φάση, το περιεχόμενο των μπλε κάδων με τα απόβλητα συσκευασίας μεταφέρονται, με ευθύνη των συνεργαζόμενων Δήμων, στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.), τα οποία λειτουργούν είτε με ευθύνη είτε με χρηματοδότηση της Ε.Ε.Α.Α. Εκεί, πραγματοποιείται η διαλογή των υλικών συσκευασίας και ο διαχωρισμός τους σε επιμέρους κατηγορίες όπως: χαρτί-χαρτόνι συσκευασίας, χάρτινες συσκευασίες υγρών, χαρτί εντύπων, πλαστικές συσκευασίες (PET, HDPE), πλαστικό φιλμ, λοιπά πλαστικά (PP/PS), γυάλινες φιάλες και δοχεία, συσκευασίες από αλουμίνιο και λευκοσίδηρο.
   4. Συμπίεση-δεματοποίηση: Σε αυτό το στάδιο τα υλικά συσκευασίας συμπιέζονται (με εξαίρεση το γυαλί) δεματοποιούνται και προωθούνται σε αντίστοιχες βιομηχανίες προς την περαιτέρω αξιοποίησή τους.