Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

"Βουβός" Κινηματογράφος ;;

  25.000 κωφοί στη χώρα μας είναι εντελώς αποκλεισμένοι από τις ελληνικές ταινίες επειδή αυτές δεν υποτιτλίζονται, ούτε στην κινηματογραφική τους διανομή, ούτε στο DVD, ούτε στην τηλεόραση. Και αυτό πρέπει να σταματήσει! Αν είσαι ακούων και νομίζεις ότι οι ελληνικοί υπότιτλοι θα σε ενοχλούν, έλα στα “Σαββατόβραδα με Νόημα” για να διαπιστώσεις με έκπληξη ότι μέσα σε 5-10 λεπτά δε θα τους προσέχεις καν! [ακόμα κι αν το "Κλάματα & Πανικός στη ντίσκο" σου φαίνεται αστείο].

  Εξάλλου, στις ξενόγλωσσες ταινίες πώς τους “ανέχεσαι” τους υπότιτλους? Σε διευκολύνουν εκεί να καταλαβαίνεις τους διαλόγους. Αυτό ακριβώς κάνουν και οι υπότιτλοι για τους Κωφούς: απεικονίζουν γραπτά τους διαλόγους.

  Προσθέτοντας απλά μερικά ακόμα απαραίτητα στοιχεία, όπως για παράδειγμα αυτά που βλέπεις στις 4 αυτές περιπτώσεις:
- τα ονόματα των ομιλούντων χαρακτήρων όταν αυτοί δεν φαίνονται στο κάδρο,
- τους περιφερειακούς ήχους και θορύβους ή και τη μουσική,
- τον τόνο, τη διάθεση ή και την ένταση της φωνής [αν φωνάζει ή ψιθυρίζει] του ομιλώντα χαρακτήρα,
όπως εκφράζεται από τη συγκεκριμένη εκφορά του λόγου,
- την ομιλούσα γλώσσα, εφόσον αυτή αλλάξει.


  Όπως βλέπεις, η διευκόλυνση της πρόσβασης των Κωφών σε έργα Πολιτισμού, όπως οι ταινίες, δεν είναι πυρηνική φυσική! Ένας υπότιτλος είναι. Απλά κανείς δεν ασχολείται…
Μέχρι τώρα!   Έλα στα “Σαββατόβραδα με Νόημα” στο Θέατρο Κωφών Ελλάδος που υποτιτλίζουμε εμείς τις ταινίες (ελληνικές & ξένες, μυθοπλασίας & ντοκιμαντέρ, μικρού & μεγάλου μήκους) για να το διαπιστώσεις κι από κοντά!

Ε, αν δεν ξεκουνιέσαι με τίποτα, νοίκιασε το DVD της “Αληθινής Ζωής” που είναι δυστυχώς ένα από τα ελάχιστα, αν όχι το μοναδικό, κινημ/φικά DVD με υπότιτλους για Κωφούς που κυκλοφορούν στην Ελλάδα [κι αυτό χάρη στην επιμονή του Πάνου Χ. Κούτρα].

Σαββατόβραδα με Νόημα
στο Θέατρο Κωφών Ελλάδος
με διευρυμένη κοινωνική αντίληψη..

  Σας προσκαλούμε κάθε Σάββατο Φεβρουαρίου-Απριλίου στο θεατράκι μας να παρακολουθήσουμε υποτιτλισμένεςταινίες και ντοκιμαντέρ (ελληνικές ή ξένες) και να συζητήσουμε με τους δημιουργούς των ταινιών και εκπροσώπους ομάδων που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό.
Να απολαύσουμε σημαντικές καλλιτεχνικές δημιουργίες και να συζητήσουμε για ορατούς και αόρατους φράχτες που μας αφορούν όλους.

  Οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους για Κωφούς. Στις συζητήσεις θα υπάρχει διερμηνεία στην Ελληνική νοηματική γλώσσα (Ε.Ν.Γ.). Ο χώρος είναι προσβάσιμος για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ).

Θέατρο Κωφών Ελλάδος: Σαχτούρη 8-10, Πλατεία Κουμουνδούρου, Ψυρρή, Αθήνα [Google map].
Είσοδος: €7 με κρασί/αναψυκτικό. Στον χώρο θα λειτουργεί και πλήρως εξοπλισμένο μπαρ.
E-mail κρατήσεων: disartmove@gmail.com
Τηλέφωνο κρατήσεων (μόνο με SMS): 698-5765550. Τηλέφωνα επικοινωνίας/πληροφορίες: 697-7202216 Αντώνης Ρέλλας, 694-5390799 Σοφία Ρομπόλη.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου