Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Ο κερδοσκοπικός λαϊκισμός


του Δημήτρη Χρήστου
από την Κυριακάτικη Αυγή

Όταν ο κ. Παπουτσής αποφάσισε να ανακοινώσει την πρόθεσή του για την κατασκευή τείχους-φράκτη στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στον Έβρο, δεν είχε υπολογίσει τις αντιδράσεις; Ασφαλώς. Τις είχε υπολογίσει και θα τολμούσα να πω πωςόσο μεγαλύτερες, τόσο καλύτερα γι' αυτόν.

Εσείς τι νομίζετε; Πως ο κ. υπουργός χρόνια στα κόλπα της εξουσίας, δεν ξέρει πως το μέτρο αυτό είναι προκλητικό μα κυρίωςάνευ ουσιαστικής αξίας. Το ξέρει και το παραξέρει. Επί πλέον όμως, γνωρίζει πως η πολιτική του φαίνεσθαι, όταν μάλιστα αφορά την πλειοψηφία της κοινωνίας, είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τη δημοφιλία και την επανεκλογή.

Ο κ. Παπουτσής ουδόλως νοιάστηκε για τις αντιδράσεις που θα προκληθούν κυρίως από την ευρύτερη αριστερά. Του αρκεί και του περισσεύει ο πρωτοσέλιδος έπαινος της "Καθημερινής" που μας ρωτά όλους εμάς που διαφωνούμε τι αντιπροτείνουμε. Στον μέσο ψηφοφόρο απευθύνεται η εξαγγελία, στοχεύοντας να ικανοποιήσει τα αισθήματα ανασφάλειας που νιώθει από την αυξανόμενη εγκληματικότητα στην οποία τις περισσότερες φορές πρωταγωνιστούν αλλοδαποί μετανάστες.

Η νίκη στην πολιτική είναι σχετική έννοια και δεν έχει πάντα σχέση με την αποτελεσματικότητα. Ο κ. Παπουτσής δεν προθυμοποιήθηκε να θέσει υποψηφιότητα στον Δήμο της Αθήνας ελπίζοντας στη νίκη. Προσωπικό εκλογικό μηχανισμό στην Α΄ Αθήνας ήθελε να στήσει, ώστε μετακινούμενος σε αυτήν την δύσκολη εκλογική περιφέρεια, να εκλέγεται εύκολα και μεταξύ των πρώτων για να έχει πλεονέκτημα στην υπουργοποίησή του.

                                           ***



Το παρακάτω γεγονός συνέβη πριν από έξι χρόνια και το αφιερώνω στον κ. Παπουτσή. Στο πέρασμα των συνόρων Βουλγαρίας Ελλάδας, στο όρος Μπέλες, βρέθηκαν νεκροί από το κρύο, τρεις Βούλγαροι που προσπαθούσαν καταχείμωνο να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα. Μεταξύ των 3 άτυχων ανθρώπων, ήταν και μια23χρονη κοπέλα. Στη νεκροψία που έκανε ο ιατροδικαστής, έκπληκτος διαπίστωσε πως ήταν 5 μηνών έγκυος! Όταν λοιπόν μια γυναίκα έχει στα σπλάχνα της μια ζωή και παρόλα αυτά, ρισκάρει και τη δική της για να περάσει παράνομα σε μια άλλη χώρα, μπορούμε να φανταστούμε το μέγεθος της απελπισίας που ένιωθε για να αναλάβει αυτό το ρίσκο. Όσο λοιπόν υπάρχουν άνθρωποι σε τέτοια απελπισία, κανένας φράκτης όσο μακρύς ή ψηλός και αν είναι δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο.

                                          ***
                                               
Κύμα 180 εκατ. ανέργων..

Σε μια μελέτη της Ε.Ε, όπως μας την είχαν παρουσιάσει στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλεςπριν 10 χρόνια, είχαν υπολογίσει πως το 2025 στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, στη Μεσόγειο, θα υπάρχουν 180 εκατομμύρια άνεργοι μέχρι την ηλικία των 40 χρόνων. 

Αν δεν κάνουμε κάτι, έλεγε ο εισηγητής, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να παραμείνουν στις χώρες τους έχοντας απασχόληση, θα μπουν στις βάρκες και θα μπουκάρουν απέναντι χωρίς κανείς να μπορεί να τους σταματήσει. 

Φυσικά δεν έκαναν τίποτε ή αυτά τα ελάχιστα που έγιναν δεν ήταν δυνατόν να σταματήσουν τους απελπισμένους.

Τότε όμως δεν υπήρχε Παπουτσής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου