Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

51ο Φεστιβάλ Κινμηματογράφου Θεσσαλονίκης


Πριν ένα χρόνο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου έκλεινε τα 50 του χρόνια και το γιόρτασε με τη χειρότερη μάλλον διοργάνωση των τελευταίων ετών. Χωρίς κανένα εορταστικό κλίμα (πέρα από την γκλάμουρ παρουσία του Σάκη Ρουβά), χωρίς σημαντικά αφιερώματα, χωρίς καλό διαγωνιστικό και χωρίς σχεδόν καθόλου ελληνικές ταινίες (οι έλληνες κινηματογραφιστές απείχαν, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου για το κινηματογράφο), οι διοργανωτές κατάφεραν να σπαταλήσουν 9 εκατομύρια ευρώ, αφήνοντας μάλιστα απλήρωτους και τους συμβασιούχους εργαζόμενους και απογειώνοντας το χρέος του Φεστιβάλ στα 5 εκατομύρια.




Επιστροφή στα βασικά
Φέτος, φυσικά, οι παχιές αγελάδες αποδήμησαν. Η κρατική επιχορήγηση περιορίστηκε από τα 4,5 εκ. στο 1 και ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει μόλις τα 2,5 εκατομύρια.
Έτσι, το Φεστιβάλ αποφάσισε, ή αναγκάστηκε, να επιστρέψει στα βασικά. Καλλιτεχνικός Διευθυντής ανέλαβε ο Δημήτρης Εϊπίδης, διευθυντής παλιότερα των «Νέων Οριζόντων», του τμήματος δηλαδή που ήταν αφιερωμένο στον ανεξάρτητο και πρωτοποριακό κινηματογράφο, ενώ επανέρχεται και οΜισέλ Δημόπουλος, ως Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής.
Βασικός στόχος της νέας διεύθυνσης να προσανατολίσουν ξανά το Φεστιβάλ προς τον ανεξάρτητο κινηματογράφο. Απέφυγαν λοιπόν το κλασικό κυνηγητό στα ονόματα του Χόλυγουντ (τα οποία άλλωστε δεν θα είχαν και να πληρώσουν) περιόρισαν τις συναυλίες και τα διάφορα “happenings” και υπόσχονται καλύτερη επιλογή δημιουργών και ταινιών.
Στο ίδιο πλαίσιο, το Φεστιβάλ αποφάσισε τη μείωση της τιμής του ατομικού εισιτηρίου στα 6 από τα 7 ευρώ, μια τιμή όμως που είναι ήδη υψηλή για τα δεδομένα ενός φεστιβάλ. Η κάρτα διαρκείας στοιχίζει 60 ευρώ, και η εκπτωτική 40. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν δωρεάν, με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας τις προβολές της αίθουσας Ολύμπιον με ώρα έναρξης έως και τις 15:00 και τις προβολές στο λιμάνι με ώρα έναρξης έως και τις 13:00.
Τα φετινά αφιερώματα
Κεντρική θέση στο φετινό πρόγραμμα θα έχει το αφιέρωμα στο Σύγχρονο Αραβικό Κινηματογράφο, η οποία συνδέεται και με το αντίστοιχο άνοιγμα που επιχειρεί η εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή – και όχι μόνο. Το αφιέρωμα θα εγκαινιάσει έτσι και τη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με τα Φεστιβάλ του Άμπου Ντάμπι και της Ντόχα.
Τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο ιρακινός σκηνοθέτης Μοχάμεντ Αλ – Νταράτζι.Ο 32χρονος σκηνοθέτης κατέφυγε στην Ευρώπη για να αποφύγει τις διώξεις του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, γύρισε όμως στην Βαγδάτη μετά το 2003. Ανάμεσα στα έργα του που θα προβληθούν θα είναι και η τελευταία του βραβευμένη ταινία, με τίτλο Son of Babylon.
Τιμώμενη του φετινού Φεστιβάλ θα είναι και η Σουσάνε Μπίερ, από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές φωνές της Δανίας, η οποία θα τιμηθεί με τον Χρυσό Αλέξανδρο. Το αφιέρωμα στο έργο της θα περιλαμβάνει και την τελευταία της ταινία με τίτλο In a better world (2010).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα αφιέρωμα στον ασιάτικο art-house κινηματογράφο και τον Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν, βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα στο πρόσφατο φεστιβάλ Κανών, ο οποίος θα δώσει και masterclass. Η Ντορότα Κετζιεζάφσκα, από τις πιο εμβληματικές εκπροσώπους του νέου ανεξάρτητου πολωνικού σινεμά, θα τιμηθεί επίσης με τον Χρυσό Αλέξανδρο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης το αφιέρωμα στο θρύλο της Σχολής Κινουμένων Σχεδίων του Ζάγκρεμπ Μπόριβοϊ «Μπόρντο» Ντοβνίκοβιτς.
Οι ταινίες
Παρόλα αυτά, η τελετή έναρξης αφιερώνεται σε μια πολύ πιο κλασική «ηρωϊκή περιπέτεια», τις 127 Hours του Ντάνι Μπόιλ, σκηνοθέτη του γνωστού οσκαρικού Slumdog millionaire. Η αυλαία του φεστιβάλ πέφτει με την ταινίατου Ντάρεν Αρονόσφκι Μαύρος κύκνος, όπου η Νάταλι Πόρτμαν υποδύεται τη Νίνα, μια τελειομανής μπαλαρίνα ενός νεοϋορκέζικου θιάσου.
Στο ελληνικό διαγωνιστικό η συμμετοχή παραμένει και φέτος χαμηλή, αφού πολλοί κινηματογραφιστές συνεχίζουν έμμεσα το περσινό εμπάργκο. Συμμετέχουν 23 ταινίες, από τις οποίες οι 14 ψηφιακές. Οι δύο ελληνικές ταινίες που επιλέχτηκαν για το διεθνές διαγωνιστικό είναι η «Άπνοια» τουΑρη Μπαφαλούκα και το «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγκάρη. Εκεί, θα συναντηθούν με άλλες 16 ταινίες από 20 χώρες, που διεκδικούν τον Χρυσό Αλέξανδρο (20.000 ευρώ), τον Αργυρό (10.000 ευρώ) και από φέτος τον Χάλκινο (5.000). Είναι οι: «Ζωικό Βασίλειο» (Αυστραλία), «Ζεφίρ» (Τουρκία), «Littlerock» (ΗΠΑ), «Κουρασμένοι» (Ιράκ), «Στις Παρυφές» (Ρουμανία, Αυστρία), «Οι Τέσσερις Φορές» (Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία), «Το Παρόραμα» (Πολωνία), «Limbo» (Νορβηγία), «Αύριο» (Ρουμανία, Γαλλία, Ουγγαρία), «Γαϊδούρια» (Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία), «Ζο όπως Ζοναταν» (Καναδάς), «Μικρόφωνο» (Αίγυπτος), «Ζαν Ζαντί, ένας καλός άνθρωπος» (Μεξικό, Δομινικανή Δημοκρατία, Γερμανία), «Η Αρχή του Κακού» (Γαλλία).

alter thess

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου