Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Επεκτείνεται στον ένα χρόνο, από εξάμηνο, το ηλεκτρονικό φακέλωμα..


Εντονότερο γίνεται το «ηλεκτρονικό φακέλωμα», καθώς σε συμμόρφωση προς κοινοτική οδηγία οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες θα κρατούν για έναν χρόνο (αντί των 6 μηνών που ανακοινώθηκαν αρχικά) όλα τα εξωτερικά στοιχεία επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών που γίνεται μέσω τηλεφώνου (σταθερού ή κινητού), διαδικτύου, φαξ κ.λπ.Νομοσχέδιο της κυβέρνησης υιοθετεί οδηγίες (2006/24/ΕΚ και 2002/58/ΕΚ) που προβλέπουν την προληπτική συγκέντρωση και διατήρηση των εξωτερικών επικοινωνιακών δεδομένων, προκειμένου να βοηθηθούν οι διωκτικές Αρχές στην εξιχνίαση πολύ σοβαρών αδικημάτων, κυρίως τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

Με νομοσχέδιο που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, οι εταιρείες τηλεφωνίας θα διατηρούν για 1 έτος στοιχεία για όλους τους πολίτες που θα δείχνουν ποιοι μίλησαν μεταξύ τους, πότε και για πόση ώρα, από ποια γεωγραφική θέση κ.λπ., χωρίς καταγραφή του περιεχομένου της συνομιλίας τους. Τέτοια καταγραφή θα γίνεται μόνο με εντολή δικαστικών Αρχών για άρση του απορρήτου ή μέσω ΕΥΠ κ.λπ., όπως ισχύει σήμερα.

Η διατήρηση επικοινωνιακών δεδομένων αφορά και αναπάντητες κλήσεις, SMS, προώθηση - εκτροπή κλήσης κ.λπ.

Τα στοιχεία θα καταστρέφονται αυτόματα μετά από 1 έτος. Την αύξηση της διατήρησης (από 6 σε 12 μήνες) ζήτησαν αστυνομικές Αρχές. Την εφαρμογή της νομοθεσίας θα εποπτεύουν η ΑΔΑΕ και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ).

ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου